سر و صدای محیط زیست

سر و صداهای فراتر از ۸۰ دسی بل بطور بالقوه خطرناک میباشند. بنابراین چمن زنها، کنسرت های راک، شلیک گلوله، ترقه ها، هد ست ها و هد فن ها، موتور سیکلت ها، تراکتور، همزن ها و مخلوط کن ها، غذا سازها واسباب بازیهای پر سر و صدا همگی بیش از ۹۰  دسی بل سر و صدا تولید میکنند و برای سلامت شنوایی مضر میباشند. 

آستانه درد گوش در ۱۲۰-۱۳۰ دسی بل میباشد، اما آسیب به اعصاب شنوایی از ۸۵ دسی بل آغاز میگردد. 

محدودیت های مجاز شدت سروصدا:

۱-برای خواب راحت حداکثر سروصدا ۳۰-۳۵ دسی بل باشد.

۲-حداکثر سروصدای خارج محل مسکونی ۶۰-۶۵ دسی بل باشد.

۳-حداکثر مجازقرارگیری در معرض سروصدا، ۸۵ دسی بل و ۸ ساعت در روز میباشد.

۴-برای گوش حفاظت نشده زمان درمعرض قرار گیری مجاز، با هر ۵ دسی بل افزایش سطح سر و صدای متوسط (۸۵ دسی بل)، به نصف کاهش می یابد. یعنی حداکثر ۸ ساعت برای ۹۰ دسی بل، حداکثر ۴ ساعت برای ۹۵ دسی بل، حداکثر ۲ ساعت برای ۱۰۰ دسی بل و حداکثر ۱۵ دقیقه برای ۱۱۵ دسی بل در ۲۴ ساعت.

۵-هرگونه سروصدای بالای ۱۴۰ دسی بل غیر مجاز است.

۶-برای حفاظت ازگوش درمقابل سر وصداهای بالای ۱۰۵ دسی بل بایستی هم ازپلاک گوش و هم از گوشی (همراه با هم) استفاده کرد. 

 

منابع آلودگی صوتی 

 1- گذران اوقات فراغت: کاربری‌های مربوطه به گذران اوقات فراغت و فضا‌های آموزشی مانند شهر‌بازی، پارک کودک، استادیوم ورزشی، استخر شنا و مانند آن.
2- فعالیت‌ها و ماشین آلات ساختمانی: فعالیت‌های ساختمانی اعم از خانه‌سازی، شهر‌سازی، راهسازی و غیره که در زمره ضرورت‌های توسعه ملی، بهسازی و سازماندهی کالبدی سرزمین قراردارند و از این‌رو نفی ناپذیرند، آلودگی صوتی نیز ایجاد می‌کنند.
فعالیت‌های ساختمانی به صور مختلف موجب بروز آلودگی صوتی در محیط می‌شوند:
1- حمل و نقل مصالح ساختمانی با کامیون و نیز تخلیه مصالح، خصوصاً شب هنگام و به وقت استراحت شهروندان
2- استفاده از ماشین‌آلات پرس صدا
3- برخی مراحل ساختمانی چون خاکبرداری، قالب‌بندی، بتن ریزی و مانند آن. 

 

 ترافیکترافیک، اعم از ترافیک هوایی و زمینی، به اشکال مختلف و به درجات متفاوت باعث بروز آلودگی صوتی در محیط می‌شوند 

 ترافیک هواییترافیک هوایی، یکی از مهمترین منابع آلودگی صوتی در محیط زیست به شمار می‌آید. سرو صدای ترافیک هوایی در مراحل مختلف ایجاد می‌شود که موارد زیر را می‌توان از آن جمله دانست:
1- عملیات نشست و برخاست
2- عملیات به اصطلاح « شارژ» هواپیما که بر روی زمین صورت می‌گیرد.
3- شکستن دیوار صوتی توسط هواپیمای مافوق صوت 

 

ترافیک قطارآلودگی صوتی ناشی از ترافیک قطار عمدتاً در نتیجه تماس چرخ‌های قطار با ریل و نیز به هنگام ترمز گرفتن قطار بوجود می‌اید. به همین دلیل، بیشترین بار صوتی بر کاربری‌های پیرامون خطوط آهن تحمیل می‌شود. 

 ترافیک وسایل نقلیه موتوریترافیک وسایل نقلیه موتوری- از موتور سیکلت گرفته تا خودروی سواری، مینی بوس، اتوبوس، کامیون- مهمترین منابع آلودگی صوتی در محیط های شهری به شمار می‌آید.
وسایل نقلیه موتوری در مراحل گوناگون کار به صور مختلف باعث بروز آلودگی صوتی در محیط می‌شوند؛ روشن کردن اتومبیل خصوصاً در ساعات صبحگاهی، صدای ترمز و کشیده شدن لاستیک بر سطح خیابان، صدای اگزوز و صدای اتاق خودرو از این جمله‌اند. در این بین مهمترین شکل آلودگی صوتی را می‌توان سروصدای ناشی از موتور و سروصدای حاصل از تماس لاستیک بر سطح خیابان 

  

 لوازم خانگی و اداری: سیستم تهویه مطبوع، کولر، جاروبرقی، سشوار، پنکه، دستگاه تایپ، چاپگرها

 

  حیوانات خانگی: سگ و گربه.

حفاظ های گوش:

۱- پلاک گوش(earplug):داخل کانال گوش قرار میگیرند.

۲-گوشی(earmuff):گوش خارجی را کاملا میپوشانند.

نکته: پلاک گوش و گوشی به میزان ۱۵-۳۰ دسی بل از شدت سروصدا می کاهند.

نکته:قراردادن پنبه در گوش تنها ۵-۷ دسی بل از شدت سر و صدا میکاهد.  

 

اثرات سوء سر و صدا بروی سلامتی: 

۱-شنوایی: درمعرض مداوم سر و صدا قرار گرفتن باعث از دست رفتن قدرت شنوایی میگردد. از دست رفتن قدرت شنوایی به تدریج صورت گرفته و فاقد درد میباشد، اما متاسفانه اثرات آن دائمی و غیر قابل برگشت است، چراکه سلولهای مویی حلزون گوش قابلیت بازسازی مجدد ندارند. ناشنوایی و کاهش قدرت شنوایی برخلاف تصور عموم به علت افزایش سن و پیری نبوده، بلکه قرارگیری در معرض سر و صداهای ناهنجار علت اصلی آن میباشد. کاهش قدرت شنوایی، کری، زنگ و وزوز گوش از عوارض سروصدای بلند است. 

 

۲-قلب و عروق:چنانچه فردی بطور مداوم طی ۸ ساعت در معرض سر و صدای بالای ۷۰ دسی بل قرار گیرد، فشار خون وی تا ۵-۱۰ میل مترجیوه افزایش می یابد.افزایش فشار خون، انقباض عروق (به علت استرس و افزایش سطح آدرنالین خون)، افزایش خطر ابتلا به امراض قلبی-عروقی ازعوارض سر و صدا میباشند. 

 

۳ـ بارداری و سلامت جنین:سر و صدا باعث تولد نوزادان زودرس،کم وزن و دارای نقص عضو میگردد.جنین قادر به شنیدن صداها وهمچنین پاسخ به آنها میباشد. زنان باردار نبایستی ۱۵-۶۰ روز پس از لقاح و بارداری در معرض سروصدا قرار گیرند. چراکه در این بازه زمانی ارگانهای اصلی داخلی و سیستم اعصاب مرکزی جنین در حال شکل گیری میباشند. با انقباض عروق مادر، اکسیژن و مواد غذایی کمتری به جنین میرسد. همچنین سر و صدای زیاد باعث کاهش برخی هورمونهای مادر، که بر رشد جنین تاثیر گذار است، میگردد. 

 

۴ـآزاردهندگی: محتوای سروصدا، تداخل در فعالیت (مثل خواب) و عدم توانایی در کنترل منبع صدای نابهنجار در آزار دهندگی سر و صدا تاثیر دارند.